"Hledáš-li pravdu, nedívej se dál než k svému srdci." John Lennon

..........................................................................................................................................

Tipy na dobré kynuté

18. srpna 2014 v 20:30 | PIGI |  Skvělé věci
Chtěla bych napsat článek, který by mohl pomoci všem kuchařským amatérům (ke kterým patřím mimochodem i já :D ). Téma bude kynuté těsto. Zní to určitě vtipně ano. Ale někdy je čas od času pěkné si něco upéct. A většina dobrot je jako na potvoru z kynutého těsta, které patří mezi pečící strašáky. Buďto je výrobek z tohoto těsta po upečení tvrdý, nebo pořádně nenakyne a výrobek proto ani není dobrý a končí většinou někde u slepicí v krmítku ba dokonce i v koši. Co teda s tím? Vyhledávala jsem mnoho informací na internetu a rozhodla jsem se pro tento článek vybrat ty, které mi přišly nejzajímavější. Doufám že vám tyto informace i pomůžou! :)


X.X.X.X


Jak to vlastně funguje? Základem jsou kvasnice žeano. Kvasnice jsou mikroorganismi, které se živí cukrem, díky kterému se množí, rostou. A produkují oxid uhličitý. Ten, zůstévá pak v těstu ve formě jakýchsi bublinek, díky kterým je těsto nadýchané. Když těsto vložíme do trouby, oxid uhličitý se vypaří, ale těsto zůstane krásně nadýchané.

(tento výrobek není můj :) ! )

Tipy pro dobré těsto:

- Používejte čerstvé kavsnice. Ty balené v obchodě vydrží asi měsíc a nejlépe by jsme je měli spracovat do 5 dní, co je máme v lednici. Čím jsou kvasnice starší, tím méně schopnější jsou produkovat oxid uhličitý. Není vůbec dobré použít oschlé kvasnice! V těstě potom špatně fungují.

- Pokud si nejste jisti, že jsou kvasnice opravdu čerstvé, použijte sušené droždí. Tím nic nezkazíte, poněvadž jsou 3x účinnější, než to čerstvé. Tudíš 42g čerstvého droždí, odpovídá 14g sušeného.
|čerstvé kvasnice
|sušené droždí v pitlíku

- Kvasnice rozmáčejte v mléce. Proč se drobí do mléka? Protože se v něm lépe rozpouštějí a je pro ně zdrojem živin.
- Teplota mléka by neměla přesáhnout 40°c -kvasnice pak umírají.

- Již zpracované těsto nechte kynou pod utěrkou, nebo ho posypte moukou, aby těsto neoschlo a vzduch mohl prostupovat dovnitř těsta i ven. Když těsto oschne, vznikne nám problém. Na těstě se vytvoří jakási krusta, kvůli které se v těstě vytvoří tlak a ten zabrání rozpínání těsta i množení kvasnic. (Také je špatné dávat těsto kynout do trouby. Tam oschne okamžitě.)


- Těsto během kynutí propracovávejte. Kvasnice mají rády tekutiny i vzduch.

- Zpracované těsto nechte přibližně 30 min kynout.

- Chceteli mít těsto super nadýchané, doporučuje se do zpracovaného těsta přidat jeden, nebo dva bílky.

- S vykynutým těstem pracujte opatrně. Není třeba zbytečně vytlačovávat vzduch.
- Před pečením nechte výrobek z těsta ještě 15-20 minut.

- Když dopečete, vypněte troubu a výrobek v ní ještě chvíli nechte. Výrobek pak zchladne a bude vláčnější.



Tyto rady si určitě vezmu trochu k srdci a vyzkouším jejich sílu. Doufám že se mi něco povede. Určitě dám vědět. ;) Ale vy, dejte také vědět! Budu držet pěstičky.

(obrázky - google.cz, debviantart.com, informace -internet různě..)





 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama